Famili2004 FotoPage

By: isyah n Adan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 12-Nov-2008 13:27 Email | Share | | Bookmark
New Hobby...

Soleh dan Kamera


My beloved son dah ade hobi baru,fotografi...Asyik tangkap gambar je...macam2 die explore dengan kamera apaknya... . Pendek kata sekarang ni, tak lekang la tangan dengan kamera...


Monday, 10-Nov-2008 13:25 Email | Share | | Bookmark
Aku, Susu, dan Iman...

Stok susuku dalam fridge dan freezer
pam dan botol-botol

Alhamdulillah setakat ni dah nak hampir 5 bulan, aku berjaya susukan iman.Hingga sekarang aku masih lagi berharap dan berdoa supaya aku masih mampu susukan iman sepenuhnya.

Dugaan yang paling mencabar sekali ialah masa bulan puasa lepas. Fuuh, memang production susu jatuh menjunam ditahap teruk...Alhamdulillah dugaan tu aku berjaya gak gagahkan diri harungi. Berkat menuntut ilmu kat board parenting forum, atas nasihat ibu2 kat board tu supaya 'standby' stok frozen EBM(expressed breast milk)aku berjaya kumpul stok sejuk beku yang berbakul2 banyaknya...sampai tak muat peti ais sejuk beku 2 pintu kami.

Sanggup my beloved' husband p beli freezer kecik 1 pintu hanya untuk simpan susuku.Terharu rase...sebab masa aku baru nak carik, die dah one step ahead. Rupernye dah berjaya bid kat ebay. Heheh...

Masa bulan pose tu gak...aku dilanda risau sbb najis anakku,iman kalernye ijau tersangat2 ...dah tak sekuning macam biasa. Aku pelik...aku bagi susu aku mcm biasa gak...cek dokter iman tak sakit pun. Tapi aku perasan die byk meragam dan asyik banyak angin je perutnya.

Then aku carik dan carik...gali punya gali maklumat...aku syak aku ade problem ngan susu aku...kandungan foremilk dan hindmilknya tak stabil(imbalance foremilk/hindmilk)...

Foremilk??? Hindmilk???apa nih???

Ok setahu aku lar...foremilk ni keluar ms fasa awal2 baby hisap...hindmilk nih keluar masa dah nak lambat sket...sebab tu digalakkan baby minum lebih lama dan selama mana die mahu.

Foremilk ni byk lactose. kandungan lemaknya kurang(low calory).Bila baby minum byk sgt foremilk, perut die tak selesa. Banyak gas dlm perut.Najis yg terhasil warna hijau atau kuning kehijauan.

Hindmilk ni selalu keluar pas foremilk keluar.kandungan lactosenya kurang.Kandungan lemaknya tinggi berganda-ganda dari foremilk. Hindmilk ni membuatkan baby kenyang.

Foremilk dan hindmilk ni kene seimbang kandungannya...kalau hindmilk berlebih dan foremilk kurang sgt plak bleh menyebabkan dehydration plak...kalau foremilk je plak yang lebih dan hindmilk kurang...tak kenyang baby...pembesarannya bleh terbantut.

Dalam kes aku,foremilk aku berlebih2 dari hindmilk. Mungkin sbb aku berpuasa...aku syak tulah...sian iman...sib baik ade stok sejuk beku yang aku buat...bleh la cover yang mana kurang tu.

Apa yang aku buat, jaga apa yang aku makan n minum dan kerapkan pam utk stimulate susu...dan panjangkan tempoh susukan/pam sket dr biasa.

Aku sendiri masih tengah belajar...Aku pun share setakat yang aku tahu berdasarkan pengalaman aku. Nak tau maklumat lebih ...korang bleh la google sendirik ek...consult lactation consultant ke... Saper yang nak share maklumat ttg breasfeeding pun aku alu2kan...


Sunday, 19-Oct-2008 04:43 Email | Share | | Bookmark
A b o u t I m a n

 


Entry kali ni mama nak share cerita ttg Iman...

Dak Iman ni dah 4 bulan.

Banyak dah yang die boleh buat.
Senyum...gelak bila diagah...
paling die geli hati bila apak amik tapak tangannye sapukan kat janggut apak...
Ha ha ha ...die cukup geli dan ketawa mengekek2 yang tu...

Dia cuba nak meniarap sendiri tapi cume boleh golek 45 darjah dan pas tu jatuh semula ke tempat baring...Kalau meniarap dengan bantuan, die boleh tahan lebih dari 10 minit...

Kalau malam, die mmg kurang bangun malam...bangun sekali dua utk susu.
Kalau mama tak de, sakit ke tak larat bangun ke apaklah akan susukan iman dengan botol.

Iman ni minum susu mama je buat masa ni. Apaknye cakap,
iman ni banyak minum susu mama yang kaya dengan lemak mama...
Lemak2 mama tu pindah ke iman jadi pipi iman...ha ha ha pepandai je apak nih...

Sekian.


Friday, 9-Feb-2007 05:42 Email | Share | | Bookmark
Anak Mama N Apak

MY First Walking Shoes...
Still dengan kasut die lagik..
Aksi lari pecut 100m
View all 5 photos...


Friday, 9-Feb-2007 05:24 Email | Share | | Bookmark
Satu Hari Di Hari Raya --->>> 2006

Soleh mandi dengan abg azam
Mandi sunat entah baper hari sebelum raya...heheheheee
Yey, Hari Raya! Gambar Raya Soleh ngan apak.
View all 9 photos...
Our first Raya together...


[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net